söndag 12 augusti 2012

En stor uppsats senare, glädjen är ännu större

Här har det inte blivit skrivet särskilt mycket den senaste tiden, något jag helt skyller på den mest intressanta och givande uppsats som jag hittills har haft glädjen att få skriva. Må så vara att den en gång framstod som ett synnerligen svårbesegrat monstrum, men nu utgör den en stor del av belåtenhets lista över imponerande åstadkommanden. Vad jag pratar om är förstås examinationsuppgiften för sommarkursen Harry Potter och hans världar.
Det är ingen överdrift att påstå att den här uppgiften har varit det som främst upptagit min tid och mina tankar de senaste två veckorna, men resultatet är bättre än jag hade kunnat föreställa mig och tillfredsställelsen enorm. Slutuppgiftens två delar, en karaktärsanalys och ett fördjupningsarbete, har båda varit roliga och givit nya perspektiv på ett fiktivt universum som jag känt och levt med mer än halva mitt liv. Att läsa den här kursen har helt enkelt varit det bästa jag kunde ha valt den här sommaren.
Nu återstår en uppsats, för populariseringskursen, och jag har ingen aning om vilken fråga jag vill utforska. Det är med viss matthet jag ser fram emot ännu en vecka av intensivt uppsatsskrivande, men jag belönar mig med tanken på en viss resa till Stockholm och senare Luleå som kommer efteråt.
Till dess smyger jag mig i valda tillfällen undan från arbetet med Harry Potter och den flammande bägaren och känner mig som fjorton år igen, förtrollad av den magiska världen och det fantastiska äventyret.

2 kommentarer:

 1. Vad slutade det med att du skrev om i Harry Potter kursen? Var det bara en uppsats om valfritt ämne som skulle skrivas eller var det fler inlämningar? Funderar på att gå den i sommar nämligen och är lite nyfiken på hur mycket jobb det blir ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ju inte riktigt hur det kommer att bli nu i sommar, men när jag läste den i somras så bestod slutinlämningen av två delar. Å ena sidan skulle vi skriva en analys på en valfri karaktär i böckerna (jag valde Hagrid) och så skulle vi skriva en större uppsats på ett nästan helt valfritt ämne, där egentligen det enda som krävdes var att man skulle kunna härleda frågeställningen till sina egna intressen eller övriga studier, och att man kunde koppla det till kurslitteraturen och kursens inriktning (och därmed använda sig av litteraturen). Jag valde att skriva min uppsats om Harry Potter-fanfiction och hur fansen aktivt deltar i den fiktiva världen samt hjälper till att skapa den (genom prosumtion). Det var otroligt givande och väldigt roligt!
   Det kan bli en hel del jobb, men jag tyckte att det var väl värt tiden och mödan. Jag var lite seg i starten med båda de här inlämningarna - jag jobbar bäst under press och sköt liksom upp det här till förmån för den andra kursen jag läste, som krävde mer tid löpande medan den här krävde mer tid på slutuppgiften. Jag tror att jag lade ungefär två veckors heltidsstudier på slutuppgiften, så cirka 80 timmar, inklusive inläsning av materialet då. :)

   Radera