onsdag 20 juni 2012

Ute/inne

Ute/inne är en bok av Scott Westerfeld som min syster har försökt få mig att läsa i flera års tid. Att det inte har hänt beror på flera saker - mestadels på att hon först inte kom ihåg namnet på vare sig boken eller författaren, och att den senare försvann från biblioteket här i stan. Nu har det emellertid blivit både hågkommet och, från min sida, inköpt, så imorse läste jag ut den här lilla raringen innan det bar av till jobbet.
Jag har läst tre romaner av Westerfeld tidigare och gillar verkligen både hans sätt att skriva och hans berättelser. Ute/inne är inget undantag, även om den inte känns riktigt lika träffsäker eller egen som Ful eller Midnighters-serien. Men det gör ingenting.
Scenen är New York (är det någon mer än jag som reagerat på hur många YA-böcker som utspelar sig i New York?), tiden är nu (mer eller mindre, den utgavs första gången 2004) och ämnet är trender, mode, att vara cool. Väldigt passande för genren, tycker jag, och bra utfört.
Jag vet inte om han gör samma sak i alla böcker, men i både den här, Midnighters-serien och Ful-serien så finns det väldigt framträdande sociala strukturer, eller system, som inte är sådana vi skulle upptäcka själva om ingen talade om dem för oss. De ger liksom en extra krydda - i de två serierna gör det verkligen ingenting eftersom det är å ena sidan sci-fi, å andra sidan dark fantasy - men i Ute/inne så handlar systemet om människorna inbegripna i modepyramiden. De namngivs som nyskapare, trendsättare, påhoppare, konsumenter, övervintrare. Alla de här kategorierna är sådana man känner igen och kan förstå, men man kanske inte själv skulle välja att se världen ur just det här perspektivet.
Det är en sådan sak som gör att jag verkligen gillar Westerfeld.

En annan sak som lyfter boken är de ständiga kommentarerna mot märkeskulturen. Det är ju naturligtvis oundvikligt om man skriver om mode och trender, men berättarjaget gör en stor grej av att inte produktplacera märken i sin berättelse. Dock förklaras det ju ordentligt vilket företag eller vilken logga det är som avses, så man förstår det och det är roligt, men det blir samtidigt en kritik vilket jag tycker är snudd på genialt.
Skön bok, lagom lättsam sommarläsning med thrillerspänning, humor och självkritik. Kommer ni över den så rekommenderar jag den verkligen. Nu ska jag ta itu med att städa rummet, så att jag kan sortera upp mina låneböcker och förbereda praktiskt inför sommarstudier, mentalt inför Irlandsresan!

1 kommentar:

  1. Gillade Uglies serien men har helt missat den här boken. Tack för tipset!

    SvaraRadera