måndag 23 januari 2012

The Left Hand of God

His name is Cale.

They told him he could destroy the world.

Maybe he will.

Den här baksidestexten går att motstå en gång, men inte två. Kort och koncis, fångande i sin bedrägliga enkelhet, en genialisk fälla för intet ont anande bokhyllebrowsare som jag. Tillsammans med titeln skapar det ett fyrverkeri av bilder i huvudet och ger förföriska bilder av vad som väntar, dock tyvärr inga som motsvarar bokens faktiska innehåll.
För alla er som inte vet det: Detta är första boken av ett ännu inte specificerat antal. Nästa del går under titeln The Last Four Things - Death, Judgement, Heaven and Hell. Vad denna boks titel anspelar på, guds vänstra hand, får man inte mer än en aning av och det inte förrän alldeles i bokens slut.
Men låt inte detta avskräcka er!

The Left Hand of God är otroligt detaljrik och utspelar sig i ett semi-alternativt universum med olika folkgrupper, religioner, egenheter och företeelser som förklaras på ett levande sätt. Man får starka och klara bilder av platserna och personerna, av refererade händelser och livet som människorna för. Huvudpersonen Cale lyckas vara någon jag känner med genom hela berättelsen utan att någonsin tycka synd om honom och de andra karaktärerna känns också de som troliga personer. Något som är lite tråkigt är att det råder en tydligt manlig dominans i boken. Det finns bara två framträdande kvinnor i hela berättelsen, de övriga är alla män eller pojkar. Det känns lite trist, inte så mycket på grund av feministiska jämställdhetsprinciper (jag brukar inte vara särskilt förtjust i kvinnliga karaktärer över lag) utan för att det hade gått att göra så mycket mer med deras roll i den här världen.
Trots det, en bok värd att läsa för den som gillar fantasy eller värld-i-kaos-böcker.

Titel: The Left Hand of God
Författare: Paul Hoffman
Typ/genre: Low fantasy
Första meningen: Listen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar