lördag 9 mars 2013

Världens viktigaste bok - Nathalie Simonsson

Tidigare i veckan hände det sig, som det så ofta gör när man stryker omkring på barnavdelningen i jakt på försvunna eller undangömda bilderböcker, att jag hittade en bok som jag verkligen inte letat efter eller ens visste fanns. Nå, ärligt talat var det inte jag som hittade den utan min vän Sandra, men hon pekade ut den för mig och jag kunde inte låta bli att låna med den hem.
Världens viktigaste bok är inte, som man kanske kunde tro av titeln, en roman av Katarina von Bredow eller någon liknande författare som skriver för unga tjejer. Det är inte ens en skönlitterär bok, men det är skön litteratur.
Boken handlar om hur det är att gå från barn till tonåring eller ungdom, om puberteten och kroppen och känslor, om vänskap och kärlek, om sex - helt enkelt allt möjligt som man kan fundera på när saker och ting plötsligt börjar förändras i kroppen och huvudet och bland vännerna. Den är också utmärkt ur ett HBTQ-, etniskt och funktionsnedsättningsperspektiv, så väl nu jag kan bedöma det. Och detta är verkligen skön litteratur - det är lättläst, lite roligt, med härlig layout och underbara illustrationer. Illustrationerna och omslaget är det för övrigt Yokaj Studios medlem Yosh som står för och de är fantastiska: färggranna och roliga - eller som i fallet med en heluppslagsbild som särskilt fångade mig, mörk och hemsk och gripande. (Jag väntar för övrigt fortfarande med stor iver på nästa volym av Yokaj studios manga Kick off!)
Lite som att vara inne på UMO (ungdomsmottagningen på nätet) är det. Även om man inte är tolv, tretton år själv - bokens tänkta målgrupp - så går det att läsa med stor behållning. Tilltalande, rättframt men väldigt avslappnat - bortsett, förstås, från de lite allvarligare ämnena. Om jag jobbade med ungdomar skulle den här boken ha en självklar plats i bokhyllan för vem som helst att bläddra i och om det är någon bok som alla ungdomar borde få alldeles gratis så är det den här. Helst första dagen i sjuan. Eller kanske sista dagen i sexan? Hur pinsamt det än kan kännas så kan man ju inte låta bli att titta bara liiite...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar