lördag 10 mars 2012

Macbeth i serieform

Tillhör du skaran som tycker att klassiska verk är lite svårsmälta? Då kanske Argassos Klassiska seriealbum är något för dig!
Jag stötte på dem av en slump för ett par veckor sedan när jag som bäst plöjde Shakespeare. I bibliotekets katalog fann jag Macbeth i illustrerad utgåva och blev förstås nyfiken. Det tog ett par veckor för den att komma hem till mig och sedan läste jag ut den någonstans mitt under tentaplugget. Och vet ni vad? Den var faktiskt riktigt bra.

Macbeth är kanske särskilt tacksam att göra serie av, det är trots allt en pjäs och bygger således mest på repliker. Sceneriet blir därför mycket upp till läsaren, eller som i det här fallet, serietecknaren. Stämningen i pjäsen förmedlas skickligt genom bilderna som oftast är fyllda av skuggor och går i svarta, blodröda, blå och sjukligt gröna toner. Det är också betydligt lättare att hålla ordning på alla karaktärer när de har ett påtagligt utseende. Det känns helt enkelt som en fräsch men mycket bra, ny version.
För den som vill läsa gamla klassiker i serieform har hittills Frankenstein och Jane Eyre kommit ut, men fler verkar vara på väg.

1 kommentar: