söndag 12 februari 2012

Spring Awakening - Frank Wedekind

Hösten 2008 hade musikalen Spring Awakening Sverigepremiär i Karlstad. Under tiden den spelades såg jag den tre gånger och hörde hälften av den en fjärde gång, då jag satt i foajén och väntade på att få träffa skådespelarna. Om jag var förtrollad? Kan man vara annat?
Det var nog den bästa uppsättning jag sett i Sverige och den gjorde oerhört stort intryck på mig, inte bara vad gällde skådespeleri utan också manuset och hur den spände sig över ett otroligt brett spektrum av teman, utan att nonchalera något av dem.
Minnena av musikalen, och musiken från den, har följt mig liksom på håll sedan dess och jag önskar att jag fick chansen att se den igen, med samma ensemble som då. I alla fall, nu har jag äntligen tagit tag i saker och införskaffat pjäsen som musikalen bygger på. Den publicerades 1892 och kvävdes under censur under lång tid eftersom den var så kontroversiell.
Efter att ha läst pjäsen kan jag nog säga att musikalen är väldigt annorlunda från originalverket, inte till oigenkännlighet, men ändå annorlunda. Pjäsen tar upp ämnen som våld, våldtäkt, höga förväntningar från skola och föräldrar, självmord, sorg, abort, prostitution, homosexualitet... En oerhört bra pjäs och en som jag tycker förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än Strindbergs Fröken Julie (1888). Om ni alltså, av någon anledning, ska läsa en pjäs från 1800-talets slut så bör ni absolut välja Spring Awakening.

Titel: Spring Awakening
Författare: Frank Wedekind
Typ/genre: Pjäs, tragedi
Första meningen: Wendla: "Why did you make me such a long dress, Mother?"

2 kommentarer:

  1. Jag skulle vilja se den musikalen igen. Den var fruktansvärt bra och musiken gav gåshud. Sitter och lyssnar på låtarna då och då~ Fast själva boken, pjäsen, låter som om den skulle ta andan ur en och inte bara på ett bra sätt utan ett utmattande sätt med.
    Men dom borde helt klart visa den musikalen igen~

    SvaraRadera
  2. Ja, igen igen! :D Det vore fantastiskt, underbart, helt... <3 Du borde läsa pjäsen, den är inte särskilt lång :)

    SvaraRadera