torsdag 9 februari 2012

Lästips: Tim

Så här inför helgen känns det som läge att komma med ett litet boktips. Det finns mycket i min bokhylla som förtjänar uppmärksamhet, men just ikväll faller lotten på Tim av Colleen McCullough.
Tim var McCulloughs debutroman och i och med Törnfåglarna hamnade den så att säga lite på skam, vilket är oerhört synd. Det är en fin berättelse om en kvinna - Mary- och en man - Tim. Mary är en strikt, ordningsam och rent ut sagt grå person som har strikta ordningar och regler för allt. Tim har ett förståndshandikapp, eller, som man säger: han är inte en hel dollar.
Som jag avskyr det där uttrycket.

Tim handlar inte bara om kärlek. Det handlar om fördomar, om tilltro, om samhällsstrukturer, konventioner och inte minst relationer över huvud taget. Det mest kärleksfulla förhållandet i hela boken tror jag faktiskt är det som skildras mellan Tim och hans pappa.

Som sagt, ett litet boktips, och ett som jag verkligen rekommenderar. Och när ni har läst Tim kan ni läsa Flickan utan röst, som också är underbar. Spara Törnfåglarna, det mår den inte sämre av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar